Botoks’un 3 hali
En popüler medikal estetik yöntemlerinden biri olan botoks, kırışıklık gidermenin yanı sıra gülüş estetiği, diş sıkma ve terleme tedavisinde de etkili…
Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını önleyerek kas hareketlerini azaltıp durdurmaya yarayan bir uygulamadır. Laboratuvar koşullarında elde edilen Clostridium Botulinum bakterisinden elde edilen protein sayesinde kas hareketleri devre dışı bırakılarak kırışıklıkların önüne geçilir. Herhangi bir cerrahi dokunuş gerektirmeyen, yaygın olarak ciltteki kırışıklıkları giderme özelliği ile ün salmış botoks, yalnızca bu görevinden ibaret değil.
Kırışıklık tedavisi
Yüzün farklı birçok bölgesinde yer etmiş kırışıklıkları yok ederek pürüzsüz görünümü yakalamaya yardımcı olur. Göz çevresi, alın-kaş arası mimik, dudak çevresi, boyun bölgesi kırışıklıklarının giderilmesinde etkili rol oynar.
Kimlere, nasıl uygulanır?
Kaş yapısını kaldırma ve göz kapağı düşüklüklerini iyileştirmede de uygulanabilir. Uygulama bölgesi iyice temizlendikten sonra iğneler yardımıyla bölgedeki kasların içine enjekte edilerek yapılır. Kişinin kırışıklarının giderilmesinde neye, ne kadar ihtiyacı olduğu hekim tarafından belirlenir.
Sonuç…
İlk etkiler 3-7 gün içinde kendini göstermeye başlar. Etkisinin tam olarak görülmesi ise 15 günü bulur. İlacın etkisi bittiğinde uygulama yeniden tekrarlanabilir.
Diş sıkma tedavisi
Stresin yarattığı psikolojik etkiler zaman zaman istemsizce diş sıkmaya ve gıcırdatmaya neden olabilir. Tıpta ‘Bruksizm’ adı verilen bu rahatsızlık, genellikle kişinin geceleri dişini sıkarak sabah kulak çevresinde va başında ağrılarla uyanmasına sebebiyet verir. Aşırı şekilde sıkılan çiğneme kası gelişip kuvvetlendikçe yüz çevresini genişletip kareleştirebilir.
Tedavinin amacı nedir?
Botoks enjeksiyonu ile çiğneme kasının zayıflaması ve küçülmesi hedeflenir. Bu sayede yüz biraz daha incelip üçgen formunu yakalayabilir.
Uygulama herhangi bir anestezi gerektirmez. Birkaç dakikalık enjeksiyon sonrasında gözle görülür değişimler fark edilebilir. Uygulamanın 6 ayda bir tekrarlamak yeterlidir. Uygulama sonrasında hafif ağrı, minik morluklar, ödem, hassasiyet ve baş ağrısı reaksiyonları görülebilir.
Gülüş estetiği
Bir diğer adıyla Gummy Smile veya Diş Eti Gülüşü… Üst diş etlerinin konuşup gülerken 2-3 mm’den fazla görünür olması ve üst dudağı inceltmesi ile gülüş estetiğini ortadan kaldıran bir durumdur. Bunun ortaya çıkmasının en büyük nedeni konuşma ve gülme kaslarının normalden daha etkili ve çok kuvvetli çalışmasıdır. Bu kuvvetli çalışmanın etkisini azaltabilmek için botoks tedavisinden faydalanılarak normal gülüş estetiğine kolayca kavuşulabilir.
Uygulama nasıl yapılır?
Anestezi gerektirmeyen acısız bir uygulamadır.Toplamda 1-2 dakika süren uygulama kişinin günlük hayatına olumsuz etkilerde bulunmaz. Etkileri 3-5 gün içinde görülmeye başlar ve 10-15 gün içinde asıl sonuca ulaşılır.
Unutmamak gerekir ki botoks, hangi bölgeye ne amaçla yapılırsa yapılsın tedavinin, ilacın etkisi 4-6 ay içinde azalmaya başlar.
Botokstan kimler uzak durmalı?
- Emziren anneler ve hamileler
- Hemofili hastaları
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlar
- Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyonu olanlar
- Sinir ve kas hastalıkları olanlar